Gott nytt marknadsföringsår: 5 steg till en marknadsplan
Malin Sjöman
Posten om hur du tar fram en marknadsplan i 5 steg är uppdaterad med nya erfarenheter och insikter. Den nya posten hittar du här!
Mörkret faller tidigare om kvällarna, för många av oss närmar sig slutet av semestern med stormsteg och med den en nystart på jobbet och med det ett nytt spännande år. Kanske påbörjar ditt företag ett nytt räkenskapsår under sommaren, kanske ger bara ett längre sommaravbrott mer tid till eftertanke och reflektion på den egna verksamheten. Oavsett är nystarten efter sommaren ofta minst lika viktig och nytänkande som början på det nya kalenderåret i januari!
Med nystarten början också telefonerna ringa igen: annonssäljarna ringer, ivriga att få dig att boka plats just hos dem. Eventarrangörerna ringer för att påminna om att det är dags att boka in höstens mässor och seminarier. SEO-konsulterna ringer och varnar för hur du inte kommer nå fram med dina budskap om du inte fokuserar på sökordsoptimering. När anbuden haglar kan det vara lätt att ryckas med och börja strö marknadsföringspengarna vind för våg.
För att inte bli tagen på sängen när telefonen ringer och dras med i ivern kan det nu vara läge att samla tankarna och reflektera kring hur du och ditt företag jobbar med er marknadsföring. Kanske är det dags att lägga grunden för ett mer långsiktigt och fokuserat marknadsföringsarbete? Att ta fram en marknadsplan?
Här följer fem steg som är bra att ta med i arbetet!
1. Marknadsföringen och de övergripande verksamhetsmålen
Marknadsföring ger störst effekt när den speglar företagets övergripande mål och försäljningsaktiviteter.
Börja marknadsplaneringsarbetet i de mål du satt upp för företaget som helhet. Vill du växa snabbare genom att attrahera nya kunder? Genom att öka försäljningen till dina befintliga kunder? Etablera ett kundvårdsprogram? Kanske funderar du kring nya partnerskap och samarbeten. Eller är du i färd med att rekrytera nytt investerarkapital eller på sikt kanske helt och hållet sälja av din verksamhet?
Tänk sen ut hur du vill att din marknadsföring ska bidra och bryt ner dina mål.
2. Din målgrupp: företag och individer
För att få ut full effekt måste du veta vem du verkligen vänder dig till.
.
Arbetar du som B2B-marknadsförare är din målgrupp andra företag men utöver det: vem är din målgrupp, egentligen? Det finns många sätt att segmentera, dela upp, den totala företagsmarknaden, målgruppen på: vänder du dig till en viss typ av företag av en viss storlek? I en viss bransch? Som verkar i en viss del av landet eller världen? Vilka typer av beslutsfattare vänder du dig till? Tekniker? Ekonomer? Marknadsförare och affärsutvecklare? Erbjuder du tjänster som hjälper en vis typ av slutanvändare?
.
Ju tydligare bild du har av din målgrupp desto lättare blir det att vässa till budskapen!
3. Budskapet: det du kommunicerar i B2B-marknadsföringen
Budskapet, VAD du kommunicerar bör spegla två sidor: det du vill ha sagt utifrån företagets strategi och erbjudande och ännu viktigare: vad målgruppen faktiskt vill veta.
Talar du bara i egen sak finns risken att du talar för döva öron. Bra kommunikation är intressant och relevant för målgruppen. Det betyder att dina budskapen antagligen behöver anpassas utifrån din målgrupps behov och förväntningar och ofta också utifrån var i sin besluts- och mognadsprocess de befinner sig.
Läs mer om hur du kan jobba med riktade och anpassade budskap här!
4. Kommunikationskanalen – vägen till företagsmarknaden
Har du bestämt hur mycket du är beredd att lägga på marknadsföring? Nu är det dags att bryta din marknadsföringsbudget den och fundera kring olika aktiviteter, kanaler till marknaden.
Säljmöten, mässor, seminarier, en egen webbplats, banners, sociala medier, radio, tidningar – möjligheterna för en B2B-marknadsföraren är många. Och valet av kommunikationskanal är en viktig del i marknadsplanen. Ofta är utmaningen att inte börja här: att tänka broschyr före målsättning, annons före målgrupp. Ha lite is i magen och låta kanalen komma senare i planen.
Läs mer om kanalval och paketering av din marknadsföring här!
5. Våga börja mäta din marknadsföring
Marknadsföring är ingen exakt vetenskap. Därför kan det vara svårt att på förhand säga vad som kommer fungera bäst för just ditt företag. Men det betyder inte att du behöver famla i mörkret. Vägen till upplysningen heter uppföljning och utvärdering.
Tänk efter redan innan du börjar vad du vill mäta: Räcker det att mäta antalet besök på webbplatsen? Kan du mäta konverteringar: hur många som köper eller väljer att kontakta ditt företag? Mäter du antalet leads du får in när du står på mässan? Hur många som leder till affär? Hur många som väljer att följa ditt företag på LinkedIn?
Genom att sätta fingret på några viktiga mätpunkter kommer du successivt få en tydligare bild av vad som bär frukt i din marknadsföringsmix. Och då har du redan lagt grunden till din nästa marknadsplan.
Du kanske också gillar
ABM handlar om att fokusera våra marknadsinsatser mot utvalda konton. Crescandos VD Malin pratar med Anna Jäger på Sinch om framgångsfaktorer och fallgropar med strategin.
Marketing automation hjälper dig att bland annat automatisera rutinmässiga uppgifter inom B2B-marknadsföring. Så här kan du använda ditt system.
Mer inspiration direkt i din inbox?
Fyll i din epostadress så håller vi dig uppdaterad.