Hoppa till innehåll

Smart content marketing med en budskapsplattform

Anette Jarmert

I den digitala marknadsföringens era är relevans och precision nyckelfaktorer för framgång och det är förstås inget undantag för content marketing. Med de siffror vi får reda på genom undersökningsföretag och våra egna digitala vanor så förstår vi det. För att sätta allt i ett perspektiv sa Boston Consulting Group redan 2017 att cirka 80% av B2B-beslutfattare läser mer än fem bloggposter eller videos under en köpprocess och att 50% av beslutsfattarna tog del av fler än åtta. Och nu är vi här ett antal år senare, och våra mottagare blir mer och mer digitala. Det ställer vissa krav på att vi som B2B-marknadsförare jobbar smart med vår content marketing.

Gartner har förutspått att 80% av säljinteraktioner inom B2B kommer att ske i digitala kanaler 2025. För att effektivt nå och engagera vår målgrupp är det avgörande att vi skaffar så mycket kundinsikt som möjligt genom att ta fram vår persona. Den kunskapen använder vi när vi tar fram vår budskapsplattform som tydligt definierar våra budskap – eller temat för vår specifika kampanj under de olika stegen i kundens köpresa.

I den här artikeln går vi igenom hur en budskapsplattform förbättrar din content marketing-strategi och ökar chanserna till framgång.

Definiera din persona

Att veta vem vi vill kommunicera med är grunden i all marknadsföring. En detaljerad persona beskriver inte bara demografiska data som ålder, kön och geografisk placering, utan gräver djupare i psykografiska aspekter som utmaningar, motivationsfaktorer, barriärer och triggers. Genom att ha en klar bild av vår persona kan vi anpassa vårt innehåll så att det är relevant på ett personligt och direkt sätt, vilket ökar sannolikheten för engagemang och konvertering.

Mall på en budskapsplattform

 

Utveckla specifika budskap för varje steg i köpresan

Varje steg i kundens köpresa — medvetenhet, övervägande och beslut — kräver olika typer av kommunikation. En budskapsplattform hjälper till att strukturera och specificera vilka budskap som är mest effektiva vid varje tillfälle, det vill säga hur leder vi vår kund i resan framåt mot köp.

För kunder i medvetenhetsfasen kan informativt och utbildande innehåll vara mest effektivt, medan kunder i övervägandefasen kan behöva mer detaljerad information om fördelar och funktioner, exempelvis i form av en e-bok eller guide. I beslutsfasen är det viktigt att berätta varför vårt företag är det bästa valet, hur vår process ser ut och hur vi tar hand om kunden efter köpet. Här är det bra att använda sig av förtroendebyggande element som kundrecensioner eller fallstudier.

Använd budskapsplattformen för att styra innehållet

När personan och de olika budskapen för varje steg i köpresan är fastställda, blir det enklare att producera och distribuera innehåll som är både relevant och tidsenligt. Budskapsplattformen fungerar som en roadmap för budskapen och också för att skapa och anpassa innehåll över olika kanaler — sociala medier, bloggar, e-postkampanjer etc. — så att varje bit av innehåll bidrar till en sammanhängande och målinriktad upplevelse.

Budskapsplattformen en strategisk nödvändighet

Att arbeta med en budskapsplattform inom content marketing är inte bara en teknisk övning, det är en strategisk nödvändighet. Genom att noggrant definiera målgruppen, anpassa budskapen efter olika faser i kundresan och systematiskt utvärdera och optimera innehållet kan vi skapa en marknadsföringsstrategi som inte bara når ut till utan också resonerar med vår publik. Det leder inte bara till förbättrat kundengagemang utan också till ökad ROI på våra marknadsföringsinsatser. En effektiv budskapsplattform är verktyget som skärper vår content marketing och säkerställer att varje kommunikation är rätt riktad, vid rätt tidpunkt, för rätt publik.

Att hjälpa kunden på sin köpresa och vidare genom kundresan genom att löpande erbjuda paketerad kunskap, erfarenhet och inspiration, som vi gör med content marketing är en väl beprövad metod. För att knyta ihop säcken och göra en paketerad resa så bygger vi ihop innehållet till en story i en inbound marketing-kampanj.


Hör av dig så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig content marketing och att ta fram en budskapsplattform. Eller är det så att du inte håller med? Kontakta mig så kan vi ses  över en kaffe och prata vidare.

Vill du ha mer tips om hur du gör engagerande Content markekting?

Då har jag två lästips,  det ena är Bygg din berättelse som i Hollywood och Probleminsikt är vägen till lyckosam inbound marketing

 

Dela:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Post Comments

Du kanske också gillar

B2B-podden om vad som krävs av B2B-företag för att lyckas med omställningen till mer och mer digital handel.

Läs vidare

Så adresserar du alla stegen i kundens köpresa genom att visa hur du hjälper dem att nå sin framtida målbild.

Läs vidare

Mer inspiration direkt i din inbox?

Fyll i din epostadress så håller vi dig uppdaterad.

Sök efter mer inspiration