Hoppa till innehåll

3 grundpelare att bygga din content marketing på

Matilda Sjöstrand

Idag finns det få andra marknadsföringsstrategier som erbjuder fler möjligheter än content marketing. Med tillgångar som kanaler att kommunicera i, marketing automation-system för att fånga upp leads och relevanta budskap att förmedla kan content marketing bli en framgångssaga för ditt B2B-företag. Men hur ska vi handskas med de till synes obegränsade möjligheterna, och kan det bli för mycket av det goda? Här följer tre grundläggande förutsättningar för att nå hållbar framgång med ditt arbete med content marketing.

Inventera resurskontot

När vi pratar om content marketing fokuserar vi gärna på målet. Vad vill vi säga och vilka vill vi säga det till? Hjälpmedel som personas, teman och budskap är alla viktiga pusselbitar som när de faller på plats blir ett effektivt sätt att bygga både kundrelation och varumärke. Men för att nå hela vägen i mål krävs rätt förutsättningar. Risken är nämligen stor att vi fokuserar för mycket på visionen och glömmer fundamentala förutsättningar så som resurser och kapacitet – de praktiska omständigheter som krävs för att göra ett projekt långsiktigt lönsamt.

Gör en inventering; finns kompetensen, tiden och engagemanget som krävs för att hålla arbetet med content marketing flytande?

Precis som inför andra projekt bör du i ett tidigt skede göra en inventering i det befintliga resurskontot; finns kompetensen, tiden och engagemanget som krävs för att hålla arbetet med content marketing flytande? Få företag har möjlighet att anställa en person på heltid för uppdraget, vilket kan leda till att arbetet med att planera, producera och distribuera content lätt hamnar mellan stolarna. Projekt med en tydlig ansvarstagare får i regel alltid bättre utfall än de vars ansvar delas upp mellan parter, en situation många säkert kan känna igen sig i. Ju mindre ansvar, desto mindre incitament till att göra ett bra jobb.

Har ditt B2B-företag inte möjlighet att tillsätta interna resurser finns externa insatser att tillgå. Med en redaktionell kalender får du professionell avlastning i form av planeringsarbete, produktion och uppföljning, och framför allt – jobbet blir gjort.

Less is more – välj dina kanaler med omsorg

1964 myntade den kanadensiske medieteoretikern Marshall McLuhan de bevingade orden ”The medium is the message”. Redan då, i en värld med betydligt mer begränsat antal medier, siade han om att kanalen där budskapet lyfts fram är viktigare än själva budskapet i sig. Idag, 50 år senare, är antalet kanaler och plattformar att synas och höras på många fler, och i det myller som orsakas är det än viktigare att hitta fram till sin målgrupp.

Frågan är inte vem som syns mest, utan vem som syns bäst – och framförallt med störst potential att nå målgruppen.

Ett effektivt sätt att ge sitt företag gynnsamma förutsättningar att skörda frukten av content marketings alla möjligheter är därmed att begränsa innehållet till färre, utvalda kanaler. Att använda många kanaler kostar både tid och kraft i arbetet att underhålla, bevaka och anpassa innehåll utan att det nödvändigtvis leder till ett bättre resultat. Mottot bör hellre vara att arbeta i få utvalda kanaler och gör det mycket och bra, än begränsat i fler. Frågan är inte vem som syns mest, utan vem som syns bäst – och framförallt med störst potential att nå målgruppen. Olika kanaler lockar olika typer av besökare, utmaningen är att hitta de kanaler där just din målgrupp befinner sig.

Se content marketing som en investering, inte som en genväg till snabba inkomster

Att ägna sig åt digital content marketing i någon omfattning är viktigt, och med största sannolikhet ännu viktigare imorgon. Genom att hävda sig på den digitala arenan visar du och ditt företag att ni är både framåtsträvande och anpassningsbara. Gör du det bra kan det dessutom bli en lönsam och effektiv affär – hela 90 % av affärer mellan företag inleds på internet.

Om du dessutom gör bra content som utgår från mottagarens behov istället för rena företagsnyheter så blir livslängden för innehållet lång, så kallad evergreen content som går att använda om och om igen. Medan traditionella kampanjer tar slut när pengarna tar slut, fortsätter content verka betydligt längre efter att investeringen är gjord.

Förväntar du dig att content marketing kommer generera i omedelbara inkomster bör du dock tänka om – det är ett långsiktigt arbete som syftar på att väcka nya eller stimulera redan befintliga intressen, som i sin tur skapar ringar på vattnet i form av framtida köp. Med andra ord kommer inte alla intäkter gå att härleda direkt till ditt arbete med content marketing, men likväl spelar det en betydande roll i köpprocessen och varumärkesbyggandet på lång sikt.

Oavsett vilken bransch du verkar inom så är hållbart arbete alltid lönsamt i längden – Detsamma gäller marknadsföring!

Hur lägger du grunden för ditt företags arbete med content marketing? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet eller kontakta mig direkt!

Dela:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Post Comments

Du kanske också gillar

I B2B-podden djupdyker Crescandos Malin Sjöman och Marie Sundbom, Qestit, i vad du kan göra för att vässa samarbete mellan marknad och sälj.

Läs vidare

Starkare content marketing medSEO

Content marketing är en viktig hörnsten inom B2B-marknadsföring, men hur hittar dina målgrupper ditt innehåll? Läs våra åtta tips för att lyckas med SEO-arbetet!

Läs vidare

Mer inspiration direkt i din inbox?

Fyll i din epostadress så håller vi dig uppdaterad.

Sök efter mer inspiration